Etiopien: Mänsklighetens vagga!

[AdSense-A]

Det är här allting börjar! Enligt forskarna så beslutade några hundra människor( 600-900) av arten Homo sapiens (Latin: ”wise man”) ”den kloka människan”, att vandra vidare ut från Afrika si sådär 70000-120000 år sedan för att komma att befolka resten av världen! Det har faktiskt bevisats (genom DNA-teknik alltså mitokondrie-DNA) att alla människor i världen förutom väst-afrikaner härstammar från den lilla gruppen av 600-900 individer som lämnade nuvarande Etiopien.

Nu lite fakta från Wikipedia:

Etiopien är det enda landet i Afrika, förutom Liberia, som aldrig varit under kolonialt styre. Från 1936 till 1941 var landet ockuperat av Italien, men etiopierna lyckades tillsammans med brittiska trupper till slut besegra Italien. Landet var ett kejsardöme fram till 1974, då den siste kejsaren, Haile Selassie, störtades.

Geografi:

Etiopien är höglänt och vulkaniskt. Från Röda havet och söderut löper en väldig gravsänka, en del av Rift Valley. Den klyver landet i två delar. I det etiopiska kärnlandet väster om sänkan växlar högplatåer med djupa dalar. Högsta toppen är Ras Dejen (4 620 m) i norra Etiopien. Här har Blå Nilen skurit en mäktig kanjon genom platålandet. I öster sänker sig höglandet mot Somalia och i nordöst ligger Afartriangeln med Danakilöknen. Höglandet har subtropiskt klimat och temperaturen växlar med höjden över havet. Etiopien får mest regn i sydväst. Ökenområdet i nordöst hör till de hetaste trakterna på jorden. En stor del av höglandet består av trädlös savann. I dalarna och det regnrika låglandet finns regnskog.[19]

Landet gränsar till Djibouti, Eritrea, Kenya, Somalia, Sydsudan och Sudan. Floden Blå Nilen rinner upp i Tanasjön i Etiopien. Sedan Eritrea fick sin självständighet har Etiopien inte längre någon kust. Lägsta punkt: Denakildepressionen, 125 meter under havets nivå. Naturtillgångar: naturgas, vattenkraft, pottaska och små fyndigheter av guld, platina och koppar.

Mat: Den vanliga etiopiska maten består av små rätter eller förrätter av grönsaker och kött, ofta en gryta eller stuvning som serveras på injera. Injera är ett stort surdegsbröd bakat som ett tunnbröd på teffmjöl. Ofta äter man utan tallrikar och bestick. Man använder istället brödet för att ta de olika små rätterna. Det är även vanligt att man äter tillsammans med andra från samma fat i mitten på bordet. I områdena Amhara och Tigray är det populärt med brödet tihlo som görs på rostat kornmjöl.

Det traditionella etiopiska köket innefattar inget fläsk eller skaldjur eftersom de är förbjudna inom islam, judendomen och etiopisk-ortodoxa kyrkan.

Här i Etiopien hittar du några av världens äldsta fornlämningar. Oavsett om mänskligheten uppstod i detta land eller inte är riket rikt på kultur och sevärdheter. Här finns även 31 djurarter som inte hittas någon annan stans i världen!